Örestrand

- Båtar, hav och strand

Är bergvärme ett bra alternativ?

Fler och fler villa- och radhusägare - även fastighetsägare - söker alternativ för uppvärmning av sina hus. Det finns två anledningar till detta. Först och främst så handlar det om ekonomiska motiv: många betalar helt enkelt för mycket pengar och vill komma lite billigare undan.

Ser man saken ur ett annat perspektiv så spelar även överraskningsmomentet en roll. Med detta menar vi att exempelvis en villa i Stockholm som värms upp med olja är opålitligt sett till kostnaden - som ägare så vet man aldrig riktigt hur hög summa man får betala. Stiger oljepriset - vilket inte är ovanligt - i omvärlden så kommer också den egna kostnaden att öka; vilket i sin tur omöjliggör en planering av sin ekonomi.

Den andra anledningen ligger i det miljömässiga. Vi har en planet som håller på att duka under av utsläpp, avgaser och där användningen av fossila bränslen måste upphöra. Kan man bidra genom att byta energikälla så gör många också det.

Bergvärme sänker den årliga kostnaden

Två starka skäl - men vilka är alternativen? Ett av de mest populära är att byta till bergvärme. Bergvärme innebär att man värmer upp hushållet med lagrad solenergi som finns i berggrunden och där en värmepump ser till att energin förvandlas till värme som fördelas i huset. Det är ett bra alternativ som kan komma att sänka den årliga energikostnaden med så mycket som 80%.

Självklart är det tilltalande och kan den villaägare i Stockholm som vi hade som exempel ta den investeringen som bergvärme innebär så tyder också mycket på att han skaffat sig ett väldigt mycket enklare och mer ekonomisk fördelaktig framtid. Men, frågan är om denne villaägare i Stockholm verkligen kan dra nytta av bergvärme?

Bergvärme är inte för alla villaägare i Stockholm

Först måste man veta att för att kunna dra nytta av bergvärme Stockholm och den lagrade energin från solen så måste man borra. Och; man måste borra djupt. I vissa fall är det inte lönsamt - inte ens på sikt. Därför måste man först undersöka och se hur pass bra förutsättningar som finns på den egna tomten. Bergvärme och borrning är dyrt som det är - räkna med att prislappen kan hamna mellan 80-120.000 kronor; detta med rot-avdraget inkluderat.

En nyckel är att anlita en seriös firma som ger ett pris som stämmer överens med verkligheten. Tar du in - vilket du ska - flera offerter så kan du med gott samvete välja bort den billigaste. Där kan det handla om att man försöker locka dig och där man under resans gång sedan påpekar att borrhålet är för grunt och att man måste borra djupare - mot ett ännu högre pris.

Kort sagt: undersök - både tomten och vilka företag som finns i exempelvis Stockholm. Goda referenser är ett måste, enligt oss. Se även till att välja rätt värmepump och en välutbildad och erfaren installatör av denna. För att få maximal effekt av bergvärme så krävs en korrekt installation där borrhålet är korrekt dimensionerat. Först då kan pengarna börja räknas hem och investeringen löna sig.

18 Mar 2019